ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Μ. ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με βάση πρόσφατη ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Ρ. Αντωνοπούλου, την περίοδο 2015 -2017 διατέθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση 421 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη 82.000 ανέργων μέσω προγραμμάτων  κοινωφελούς εργασίας. Από αυτά, τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 8μηνης απασχόλησης, για την περίοδο 2016-2017, είναι συνολικού προϋπολογισμού 342 εκατομμυρίων ευρώ, και αφορούν 43.000 ανέργους σε όλους τους Δήμους της χώρας. Ως γνωστόν, τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες πολίτες που είναι άνεργοι/ άνεργες και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες εύρεσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, και παράγουν οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες μέσω των έργων που υλοποιούν οι δήμοι, αλλά και για το δημόσιο με δεδομένο ότι το 53% της συνολικής δαπάνης επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο υπό μορφή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.

Η διασφάλιση πλήρους εργασίας σε καθημερινή βάση, έστω και προσωρινά,  η μηνιαία πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις, τα ένσημα και η ασφάλιση συνιστούν μια διέξοδο για τους ανέργους, ιδιαιτέρως τους μακροχρόνια ανέργους. Παράλληλα, μέσω των νέων προγραμμάτων ενισχύεται το προφίλ των ανέργων οι οποίοι/ες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας και συμβουλευτικής και στην «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

Η κοινωφελής εργασία  ξεκίνησε να υλοποιείται σε πρώτη φάση σε 17 δήμους της χώρας όπου σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στους επόμενους 34 και μετά σε όλους του Δήμους της χώρας. Ένας στους δύο ανέργους που συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης και στα σεμινάρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Σε μια εποχή που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παρουσιάζονται ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, η κοινωφελής εργασία σηματοδοτεί ένα εγχείρημα επαναφοράς της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, προσφέροντας πλήρη απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον Ν. 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επιπλέον με τον Ν. 4368/2016 θεσμοθετήθηκαν και οι εξής αλλαγές:
·     -   Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια 2 ημέρες ανά μήνα, δηλαδή 16 ημέρες στους 8 μήνες εργασίας.
·    -   Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απουσιάζουν για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να περικόπτονται οι αμοιβές τους και χωρίς να υποχρεούνται να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους.  Συνολικά οι εργαζόμενοι/ νες δικαιούνται να απουσιάζουν μέχρι 13 ημέρες, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, για λόγους ασθενείας.
·     -   Κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 18 ετών δικαιούται να απουσιάζει δύο (2) ημέρες, σε ώρες ή ολόκληρη ημέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων του/ της.  
·      -  Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς της Κοινωφελούς  Εργασίας παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος και τους κανόνες ασφάλειας και υγείας.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτήν την στιγμή υλοποιούνται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και στους 26 δήμους της Περιφέρειας, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ανέρχεται στις 1.404, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, τα στοιχεία για την δημόσια πρόσκληση 1/2017 (για 274 δήμους της χώρας) και τους τελικούς πίνακες αποτελεσμάτων που δημοσιεύτηκαν στις 24/03/2017.  Ειδικότερα στην Κορινθία, στο πλαίσιο του προγράμματος για την κοινωφελή εργασία έχουν δημιουργηθεί 270 θέσεις εργασίας στους 6 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας: 54 στον Δήμο Βέλου – Βόχας, 26 στον Δήμο Κορινθίων, 60 στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, 18 στον Δήμο Νεμέας, 48 στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και 64 στον Δήμο Σικυωνίων.