ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ερώτηση για τoυς αστέγους στην Ελλάδα κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Καμπάνια για την Εξάλειψη της Έλλειψη Στέγης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Οργανώσεων που εργάζονται με τους άστεγους).

Με δεδομένο ότι το 2010 έχει οριστεί «Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού», ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει για το θέμα των αστέγων, καθώς και για τα μέτρα θα ληφθούν ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλέον άστεγοι λόγω της κρίσης. Ζητά επίσης πανευρωπαϊκές πολιτικές για να προληφθεί η δημιουργία επιπλέον αστέγων λόγω της κρίσης.

Ειδικά για τη χώρα μας, στην ερώτηση επισημαίνονται οι αδυναμίες του ελληνικού θεσμικού πλαισίου, που δε θεωρεί τους άστεγους ιδιαίτερη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα ούτε προβλέπει επίσημο και αξιόπιστο σύστημα καταγραφής τους. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για το 2009 τους υπολογίζουν σε 7.720 άτομα, ενώ οι εκτιμήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τους ανεβάζουν σε πάνω από 20.000. Αποτέλεσμα είναι ότι πρόνοια υποστήριξης υπάρχει μόνο για αστέγους που παράλληλα ανήκουν και σε άλλη ειδική κοινωνική ομάδα. Για το θέμα αυτό, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ρωτάει την Κομισιόν με τι τρόπους σκοπεύει να προωθήσει τη σύγκλιση των εθνικών πολιτικών για τους αστέγους, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση χωρών όπως η Ελλάδα.

Το ευρωκοινοβούλιο είχε και παλαιότερα ασχοληθεί με το θέμα των αστέγων, υιοθετώντας το 2004 γραπτή δήλωση 420 ευρωβουλευτών που ζητούσαν επαρκή μέτρα και πολιτικές προκειμένου να διασφαλιστεί, το αργότερο μέχρι το 2015, ότι κανείς άνθρωπος δε θα κοιμάται ή θα μένει στο δρόμο.

«Η κρίση κάνει το ελληνικό έλλειμμα πολιτικής για τους άστεγους ακόμη πιο απαράδεκτο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το πρόβλημα στέγης στη χώρα μας αφορά πολύ περισσότερους από τους ανθρώπους που βλέπουμε να κοιμούνται στους δρόμους και τις πλατείες. Αγγίζει χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα νέους, που σε συνθήκες κρίσης δυσκολεύονται να διατηρήσουν ή να νοικιάσουν μια ανθρώπινη στέγη. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα: δεν έχει νομοθεσία για τους αστέγους, ούτε επίσημα στοιχεία για τον αριθμό τους, ενώ παρέχει υπηρεσίες μόνο σε όσους από αυτούς αναγνωρίζονται παράλληλα και ως ψυχασθενείς, ή χρήστες ουσιών ή άποροι. Η κάλυψη του ελλείμματος αυτού αποτελεί το κλειδί για αποτελεσματικές πολιτικές προστασίας των αστέγων, που δυστυχώς γίνονται πλέον δραματικά επείγουσες».

(ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ)