ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

O κρατικός προϋπολογισμός και οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση




της Μαρίας Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας

Ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται αυτές τις μέρες, έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτει μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Αλλά και επειδή θέτει δύο εξαιρετικά σημαντικές και καίριες προτεραιότητες - για το πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας που βιώνει η χώρα - οι οποίες αποτυπώνονται στους αντίστοιχους στόχους.
Οι δύο βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού είναι αφενός η δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου να μην οδηγηθούμε εκ νέου σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, και αφετέρου  η κοινωνική δικαιοσύνη, υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και υπέρ των τομέων της υγείας και της πρόνοιας.
Παρά τα περιορισμένα δημόσια οικονομικά, οι προαναφερόμενες προτεραιότητες αποτυπώνονται και στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η κατάσταση σήμερα στου δήμους, όπως γνωρίζουμε όλοι και όλες, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα τελευταία 6 χρόνια της οικονομικής κρίσης η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μειώσεις. Συγκεκριμένα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) μειώθηκαν κατά 60% περίπου, ενώ η Συλλογική Απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) έχει μειωθεί σε ποσοστό 85%. Ταυτοχρόνως, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νέες αρμοδιότητες των δήμων και των περιφερειών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο προϋπολογισμός για το 2016, επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρονίζοντα και σοβαρά ζητήματα υποχρηματοδότησης και παρακρατηθέντων πόρων.
Τι προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό:
·         Οι συνολικές πιστώσεις του Τακτικού Προυπολογισμού για τους Δήμους εκτιμώνται στο ποσόν των 2.574 εκατ. ευρώ για το 2015, και είναι αυξημένες κατά 3 εκατ. (2.571 εκ.)
·         Για το 2016 ανέρχονται σε 2.583 εκατ. ευρώ, και είναι αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ.
Στα  παραπάνω εσοδα εκτός απο τους ΚΑΠ, που ειναι η βασικότερη πηγή εσόδων των ΟΤΑ, προβλέπεται επιπλέον ειδική επιχορήγηση  ύψους  38 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες μισθοδοσίας που θα προκύψουν απο την επαναφορά των δημοτικών αστυνομικών στους Δήμους και την απασχόληση του προσωπικού για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.
Επίσης οι συνολικές πιστώσεις του Τακτικού Προυπολογισμού για τις Περιφέρειες εκτιμώνται στο ποσόν των 315 εκατ. ευρώ για το 2015, και 652 εκ. ευρώ για το 2016. Οι πόροι για τις Περιφέρειες είναι αυξημένοι κατά 337 εκ. ευρώ, λόγω της καταβολής των δαπανών της μισθοδοσίας του προσωπικού τους απευθείας από την  Περιφέρεια αντί του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Και ενώ τα συνολικά έσοδα της Τ.Α. για 2015 θα είναι μειωμένα κατά 912 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6.515 εκατ. ευρώ), έναντι των εσόδων που προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2015, λόγω της σημαντικής υστέρησης των λοιπών εσόδων της Τ.Α, τα συνολικά έσοδα  για το 2016 θα είναι αυξημένα κατά 282 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του 2015 - προβλέπεται δηλαδή να ανέλθουν στα 6.797 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενοποιημένου προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2016, προβλέπεται θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ύψους 315 εκατ. ευρώ.
Επίσης προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση  με το παρελθόν λόγω των αντίστοιχων μειώσεων οι οποίες ακολουθούν την προσαρμογή των εκτιμήσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης από το οποίο ωφελείται και η τοπική αυτοδιοίκηση, πάγιο αίτημα της οποίας είναι τα χαμηλά πλεονάσματα τα οποία σταδιακά θα πρέπει να φτάσουν στην μηδένισή τους.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., έχουν ήδη καταβληθεί 108 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ (μέχρι τον Ιούλιο του 2015) και τα παρακρατηθέντα. Τα υπολειπόμενα από τη ΣΑΤΑ και τέσσερις επιπλέον μήνες από τα παρακρατηθέντα (Απρίλιο – Ιούλιο 2015) θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου 2015, ενώ παράλληλα θα διευθετηθούν και όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τα παρακρατηθέντα για το 2015.
Στο πλαίσιο του στόχου για δημοσιονομική σταθερότητα και παρά τα περιορισμένα δημόσια οικονομικά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στην κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, ως το επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες. Γι’ αυτό και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να την ενισχύσει με πόρους. Ταυτοχρόνως όμως αναγνωρίζει πως οι πόροι που διατίθενται δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.