ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΚΟΛΛΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ!

Πέμπτη, 18.12.14

Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για τον Προαστιακό Λουτρακίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης της προέκτασης του Προαστιακού στην πόλη του Λουτρακίου και την εκπόνηση μελέτης για υλοποίηση του σταθμού στον Ισθμό. Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Θέμα: Επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λουτράκι και κατασκευή στάσης στον Ισθμό

Κύριε Υπουργέ,
Επανέρχομαι στο θέμα της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην πόλη του Λουτρακίου, καθώς και της κατασκευής στάσης στον Ισθμό, το οποίο σας είχα εκθέσει και σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Όπως σας είχα αναφέρει, ο Προαστιακός πλησιάζει στο Ξυλόκαστρο και ωστόσο έχει παρακάμψει μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Κορινθίας, το Λουτράκι.
Από το 2009, σύσσωμοι οι φορείς και οι κάτοικοι ζητούν τη σύνδεση της πόλης τους με τον Προαστιακό. 17.000 κάτοικοι και 100.000 επισκέπτες διεκδικούν εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια το αυτονόητο δικαίωμά τους στη γρήγορη, φθηνή, μαζική μετακίνηση. Ο αγώνας τους, στον οποίο έχω συμμετάσχει ενεργά, έχει δύο αιτήματα: την έλευση του Προαστιακού μέχρι το κέντρο της πόλης και την κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης στον Ισθμό και, συγκεκριμένα, στο σημείο της διακλάδωσης της Παλαιάς Εθνικής Οδού προς Λουτράκι.
Πλέον, οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από ώριμες για την υλοποίηση των δύο έργων, αφού υπάρχουν τα θεσμικά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και η σύμφωνη γνώμη του ΟΣΕ, στα πλαίσια του στρατηγικού του σχεδιασμού. Σε θεσμικό επίπεδο, ψηφίσαμε πρόσφατα το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής, όπου στο άρθρο 30 προβλέπεται η προέκταση του Προαστιακού στο Λουτράκι. Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η τελευταία από τις οποίες ομόφωνη, για την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λουτρακίου-Περαχώρας, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες χωροταξικές παρεμβάσεις για την έλευση, τη στάση και τον τερματισμό του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Λουτράκι.
Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, ανοίγει το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, και είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εντάξει το έργο, για το οποίο θέλω να σας επισημάνω ότι ο προϋπολογισμός έχει αναθεωρηθεί από τα 25 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 10 εκατομμύρια. Πέρα όμως από το ΠΕΠ 2014-2020, υπάρχει και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Γιούνκερ, μέσω του οποίου, όπως πληροφορούμαι, έχετε προτείνει τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα με προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεχομένως δε να υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, τα οποία πάντως πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα για την υλοποίηση της προέκτασης του Προαστιακού στο Λουτράκι.
Από την πλευρά του ΟΣΕ, υπάρχουν έγγραφα της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, στα οποία πιστοποιείται η σύμφωνη γνώμη της εταιρείας για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο από αυτά τα έγγραφα, με ημερομηνία 28-07-14, ο ΟΣΕ συμφωνεί με τη μελέτη του Γ.Π.Σ. του Δήμου, συμπληρώνει δε ότι έχει στα άμεσα σχέδιά του την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ισθμός Λουτράκι, στο ίχνος της υφιστάμενης μετρικής γραμμής, με εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και τερματικό σταθμό στην οδό Αιγαίου. Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο, ο ΟΣΕ επιβεβαιώνει ότι έχουν εκπονηθεί οριστικές μελέτες χάραξης, μελέτη στατικότητας και υδραυλικής επάρκειας, μελέτη περιβαλλοντικών όρων, ηλεκτροκίνησης, φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων. Μοναδική εκκρεμότητα είναι η χρηματοδότηση.
Τέλος, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 27.11.14, όταν σας διαβεβαίωσα ότι ο Δήμος και οι φορείς έχουν συμφωνήσει για την προέκταση του Προαστιακού, μου απαντήσατε ότι και εσείς από την πλευρά σας έχετε τη βούληση να υλοποιηθεί το έργο.
Κύριε Υπουργέ,
Από τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες για την άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου της προέκτασης του Προαστιακού μέχρι το κέντρο της πόλης του Λουτρακίου, καθώς και για την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του σταθμού στον Ισθμό επί της διακλάδωσης της κύριας γραμμής. Για δε την αναγκαιότητα του έργου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών, η τουριστική ανάπτυξη, η οικονομική ευημερία, αλλά και η ποιότητα ζωής στην πόλη, εξαρτώνται άμεσα από την υλοποίησή του, ενώ και ο ΟΣΕ είναι βέβαιο ότι θα αποκομίσει κέρδη.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε:

  1. Να χρηματοδοτηθεί η προέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς το Λουτράκι, σύμφωνα με τις μελέτες και τις ομόφωνες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και την απαίτηση του συνόλου των φορέων και των πολιτών, δεδομένου ότι υπάρχουν οριστικές μελέτες εγκεκριμένες και από τον ΟΣΕ, και ότι μοναδική εκκρεμότητα είναι η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
  2. Να εκπονηθεί η μελέτη για την κατασκευή σταθμού στον Ισθμό, και συγκεκριμένα στη διακλάδωση της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να αποκτήσει η πόλη του Λουτρακίου πλήρη και λειτουργική σιδηροδρομική κάλυψη;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ