ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ



του Αθ. Γεωργίου
Δημοτικού Συμβούλου, Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου


Ο Δήμος μας πρέπει να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο Καλλικράτης, αν θέλουμε ο τόπος μας να μην οπισθοδρομήσει χρόνια. Διότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση, εκεί βλέπουμε να μας οδηγούν. Για το λόγο αυτό, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) είναι το άκρως απαραίτητο εργαλείο για κάθε δημοτική αρχή. Πρέπει να σημειώσω ότι, για μας, μετά τη συνένωση με τους Αγίους Θεοδώρους, είναι σημαντικό να είναι πολεοδομημένο το κομμάτι του σημερινού Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας.
Το ζητούμενο είναι να μπει πολεοδομική τάξη και οργάνωση και οι συνδημότες να γνωρίζουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Ο καθορισμός των χρήσεων γης που κάνει το ΓΠΣ και ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα. Είναι οδηγός για τους οικισμούς, τους οποίους επιτέλους εντάσσει μέσα στον πολεοδομικό ιστό του δήμου. Παράλληλα, δρομολογεί επεκτάσεις στο Σχέδιο Πόλης και διορθώνει την αδικία που υπάρχει στο συντελεστή δόμησης στο κεντρικό Λουτράκι – κάτι που οφείλουμε από το 1983. Επίσης, και στην Περαχώρα δημιουργεί κομμάτια για Πολεοδόμηση, ζώνες προστασίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και μια ζώνη 30 μέτρων πέριξ του νεκροταφείου και το άλλο κομμάτι ως την άσφαλτο για κατοικίες. Είναι αλήθεια ότι άργησε αισθητά, αλλά το χρειαζόμαστε, ανεξάρτητα από παρατάξεις.
Όπως είπα στο δημοτικό συμβούλιο και στους διευθυντές Μαυρογόνατο και Μακρίδη, αξίζουν συγχαρητήρια που μπόρεσαν να το ετοιμάσουν, έστω και αργά, και να το φέρουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω και παλαιότερα τονίσει πως, στα μεγάλα θέματα, δεν πρέπει να είμαστε αντιπολιτευτικοί ή συμπολιτευτικοί. Αρκεί να είμαστε αποτελεσματικοί και να συμφωνούμε για την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάει ο Δήμος. Γι’ αυτό, πρέπει να χρεώσω το Γ.Π.Σ., καθώς και τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραν σε παρεμβάσεις και προτάσεις που έκανα εγώ προσωπικά, καθώς και άλλοι συνάδελφοι, στα θετικά της παρούσας δημοτικής αρχής. Χάρη στο Γ.Π.Σ., προστατεύεται και αναδεικνύεται η Βουλιαγμένη και ο αρχαιολογικός χώρος, χωρίς να ξεχνάμε τον απεγκλωβισμό της περιουσίας των Περαχωριτών συνδημοτών μας, όπως αυτή των μαγαζιών. Γι’ αυτό πρότεινα, και το δημοτικό συμβούλιο έκανε αποδεκτά, τα παρακάτω:
1) Η αρχαιολογική ζώνη προστασίας, από 300μ. να μικρύνει στα 80μ.
2) Η αρχαιολογική ζώνη, στον άξονα του δρόμου, από 50μ. να γίνει 20μ.
3) Να υπάρχει πρόβλεψη για θύλακα πολεοδόμησης στην περιοχή της Βουλιαγμένης
4) Μικρό κομμάτι νότια του νεκροταφείου να μπει ως επέκταση σχεδίου πόλης
5) Πρόβλεψη για πολεοδόμηση στα Στραβά, Σκαλωσιά, Φλάμπουρο (από Τ.Υ.), Στέρνα, Βουλιαγμένη
6) Ζώνη για επαγγελματική δραστηριότητα, μπαίνοντας δεξιά στην Περαχώρα
7) Άρση του Κ.Χ. (λαϊκή αγορά) ανατολικά του γηπέδου
8) Προστασία στα δάση μας, στην αγροτική ζώνη κ.λπ.
9) Πρόβλεψη για ολοκληρωμένη μελέτη για τη Λίμνη, με παρεμβάσεις στα μαγαζιά, το δρόμο κ.λπ.
10) Να προστεθούν στις χρήσεις γης για τη Βουλιαγμένη και τουριστικές – ξενοδοχειακές μονάδες

Τέλος, αισθάνομαι ότι όλοι μαζί, Δήμαρχος, υπηρεσίες, αντιπολίτευση, συμπολίτευση, διευθυντές, καταφέραμε για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια να ξεκινήσει κάτι, για το οποίο ήμασταν υποχρεωμένοι. Επίσης, πρέπει να καταλάβουν τελικά γιατί βουλιάζει αυτός ο τόπος, όλες αυτές οι υπηρεσίες που έχουν εξουσία, όπως αρχαιολογία, λιμεναρχείο, δασαρχείο κ.λπ. Σεβόμενοι το ρόλο τους, πρέπει να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν. Ας ελπίσουμε ότι θα τοποθετηθούν θετικά για το Γ.Π.Σ., έτσι ώστε αυτό να γίνει πράξη, για να προστατεύσουμε τον τόπο από την αυθαίρετη δόμηση, να προστατεύσουμε το πράσινο και να τακτοποιηθούν οι αδικίες.