ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΖΗΤΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Ερωτήσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο

Ζήτημα ευρωπαϊκής νομιμότητας για τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις και μισθούς αλλά και για τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών στο ασφαλιστικό θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο. Το θέμα έχει ευρύτερη πολιτική σημασία, καθώς το μνημόνιο που επιβάλλει τα μέτρα υπογράφουν όχι μόνο από η ελληνική κυβέρνηση και το Δ.Ν.Τ. αλλά και η ίδια η Κομισιόν.
Με γραπτές ερωτήσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνονται:
Η σύγκρουση των περικοπών στις χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς με το άρθρο 9 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. (πρόκειται για την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, όπως ισχύει σήμερα) που επιβάλλει να συνεκτιμώνται πάντα οι απαιτήσεις για κοινωνική προστασία και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η ουσιαστική κατάργηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών φορέων (που προβλέπεται από την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας), με την πρόβλεψη για πλήρη ανταποδοτικότητα του συνόλου των εισφορών και τον περιορισμό της δημόσιας παρέμβασης αποκλειστικά σε ελάχιστο εισόδημα προνοιακού χαρακτήρα για τους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους.
«Με το γνωστό Μνημόνιο φαίνεται ότι έχουν επιβληθεί μέτρα που ταιριάζουν με τις κλασσικές συνταγές του Δ.Ν.Τ., όχι όμως και με την ευρωπαϊκή νομιμότητα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αρκετά σημεία παραβιάζουν Διεθνείς Συμβάσεις, ακόμη και τις ίδιες τις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε. Η συνυπογραφή τέτοιων μέτρων από την Κομισιόν, δημιουργεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν η Κομισιόν, ως θεσμικός Φύλακας των Συνθηκών, τις παραβιάζει από μόνη της, τότε υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης.
Οι σημερινές ερωτήσεις μας αποτελούν μόνο την αρχή της διερεύνησης που σκοπεύουμε να προωθήσουμε. Έχοντας επανειλημμένα καταγγείλει παρανομίες των ελληνικών κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δε μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί όταν επίσημα τα ευρωπαϊκά όργανα κάνουν το ίδιο στη χώρα μας. Η πρόσφατη πρόταση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ εκ μέρους των Πράσινων, να εμπλακεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ως εγγυητής από την πλευρά των εργαζομένων, είναι παραπάνω από επίκαιρη».