Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, την εβδομάδα 26 με 30 Ιουνίου συμμετείχε στη θερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, o βουλευτής έλαβε μέρος τόσο σε συνεδριάσεις των Επιτροπών Μετανάστευσης και Νομικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια της Συνέλευσης. Σε αυτή τη Σύνοδο κορυφαία θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν κυρίως ζητήματα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού τομέα.
Την Τετάρτη 28 Ιουνίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια σε συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση ως μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Στην τοποθέτησή του ανέφερθηκε καταρχάς στην ανάγκη η Ευρώπη να εγγυηθεί τα δικαιώματα μετεγκατάστασης, επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο, μέσα από την τήρηση αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση των προγραμμάτων αυτών. Είναι αναγκαίο η Ευρώπη να δημιουργήσει νόμιμες ασφαλείς διόδους, ενω παράλληλα πρέπει να περιορίσει την κράτηση υιοθετώντας αποτελεσματικές εναλλακτικές πολιτικές.
Όσον αφορά στο ζήτημα της σύνδεσης της Ευρωπαϊκης ανάπτυξης με τους μετανάστες, ο Γιώργος Ψυχογιός τόνισε ότι αυτή «πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών κι όχι ως ευκαιρία για φτηνά και ευέλικτα εργατικά χέρια και ανθρώπινη εκμετάλλευση». Γι’αυτό το λόγο χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη ένταξη μεταναστών και προσφύγων εξασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες διαμονής, απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη γνωστή υπόθεση της Μανωλάδας, για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα, καθώς το 2013 η τότε Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ως όφειλε την εμπορία και εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης στα «ματωμένα φραουλοχώραφα» της Ηλείας. Ο βουλευτής ενημέρωσε τέλος την Ολομέλεια ότι η σημερινή Κυβέρνηση ακριβώς για να εξαλείψει τέτοια τραγικά φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και ανθρώπινης εκμετάλλευσης, έχει θεσμοθετήσει την άδεια εργασίας, «εργόσημο», για το σύνολο των αλλοδαπών εργατών γης και κτηνοτροφίας που απασχολούνται στη χώρα μας.