ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: loutrakitv@gmail.com

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΛΟΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ 30/8


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 30ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, ΩΡΑ 20.00
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΡ. 17, ΛΟΥΤΡΑΚΙ


Eνεργοί Πολίτες του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας– Αγ. Θεοδώρων
11 θέσεις για την οικολογική στροφή του Δήμου μας
Διακήρυξη

Εμείς οι Πολίτες του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων που υπογράφουμε αυτή την διακήρυξη ελεύθερα και πέρα από μικροκομματικές ή προσωπικές φιλοδοξίες και κυρίως ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ από ιδιωτικά αλλά και κομματικά κέντρα εξουσίας, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία. να θέσουμε σε δημόσιο διάλογο τις θέσεις μας για την οικολογική στροφή του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων και να εκφράσουν πλέον οι πολίτες του συνενούμενου Δήμου τις επιθυμίες τους. Κρίνουμε πως αυτή η οικολογική στροφή είναι πλέον ο μόνος συμβατός δρόμος για τον νέο διευρυμένο δήμο, αλλά και για την ιστορία της περιοχής μας και για τα συγκριτικά του αναπτυξιακά πλεονεκτήματα (θάλασσα, ακτές, δάση, αρχαιολογική, πολιτιστική κληρονομιά, θερμαλισμός, τουρισμός, βιομηχανική παράδοση κλπ).

Οικολογική στροφή στον δήμο μας σημαίνει ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΞΗΣ:
1. Ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού (χωροταξικό) γιατί είναι προφανές πως χωρίς χρήσεις γης, δεν νοείται κανενός είδους σχεδιασμός.
2. Περιβαλλοντική πιστοποίηση του δήμου μας ως πράσινου δήμου. Η προβολή του δήμου μας σε όλο τον κόσμο ως πράσινου τουριστικού προορισμού είναι πρωταρχικός πολιτικός στόχος του δήμου.
3. Διεθνής μελέτη για την προστασία των υδάτων και την οριστική εξασφάλιση του υδροφόρου ορίζοντα τόσο του μεταλλικού όσο και του ιαματικού . ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. Καθαρισμός του νερού του Βιολογικού και αξιοποίηση του ως νερού δευτερεύουσας χρήσης. Το νερό είναι Δημόσιο αγαθό το προστατεύουμε για να το έχουμε . Θωράκιση του Υ.Ο. ως περιαστικού Πάρκου.
4. Κατασκευή του τερματικού σταθμού και έναρξη λειτουργίας του προαστιακού στο Λουτράκι.
5. Κατασκευή ποδηλατοδρόμων με στόχο την εύκολη και γρήγορη μεταφορά των κατοίκων, καθώς και την προσέλκυση του ειδικού αυτού κοινού από την Αθήνα για τουρισμό.
6. Κατασκευή της μαρίνας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Καζίνο στην ΗΔΗ χωροθετημένη με Νόμο θέση, με την συμπλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μόνιμο κρηπιδότοιχο για την προστασία του Αρχαίου Διόλκου και την κατασκευή αυτού και με την βοήθεια του Δήμου μας για την οριστική προστασία του, με αποτέλεσμα την δυνατότητα αναστύλωσή του και την ανάδειξή του.
7. Ανάδειξη των Γερανείων (περιοχή NATURA) με πρώτο βήμα την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα χρηματοδοτήσει ο δήμος. Η ΕΠΜ θα χρησιμεύσει στον δήμο για την χάραξη πολιτικής προστασίας και ήπιας τουριστικής ανάδειξης.
8. Αξιοποίηση κυρίως του φωτοβολταικού και εάν επιτρέπεται του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας (πχ στον υδροφόρο ορίζοντα), που θα εξασφαλίσει την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Τα έσοδα που θα αποκομίσει ο δήμος από αυτή την επένδυση, θα επιτρέψει την μείωση των δημοτικών τελών και την δυνατότητα αγοράς ακινήτων στον Υδροφόρο για την προστασία του.
9. Προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς μας (Δίολκος, Ίσθμια, Ηραίο, εκκλησίες, Ισθμός, Διώρυγα ως νεώτερο ιστορικό μνημείο, κλπ). Ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ενοποίηση των ιστορικών αυτών χώρων και την προβολή τους σε σχέση με το ΥΠΠΟ.
10. Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στηριγμένη στην αρχή της ανακύκλωσης των συσκευασιών – διαλογής στην πηγή, λειτουργία κέντρων ανακύκλωσης, κομποστοποίηση των οργανικών (κλαδέματα, υπόλοιπα κουζίνας). ταφή του υπολοίπου. Αυτό προϋποθέτει την χωροθέτηση μοντέρνου ΧΥΤΑ για το υπόλοιπο. Ο δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση οριστική αποκατάσταση – απορρύπανση των χωματερών. Ο δήμος μας πρέπει να χωροθετήσει αμέσως μοντέρνο ΧΥΤΑ από μόνος του, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απραξία του Συνδέσμου Δήμων ανατολικής Κορινθίας. Η καύση και η δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι αποδεκτή.
11. Ο δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για να υποστηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές του αξιοποιώντας και την περιουσία του.
Είναι αυτονόητο πως για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, πρέπει οι πολίτες, όλοι οι πολίτες να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που τους αναλογούν. Από την πλευρά μας ως δημοτική πρωτοβουλία δηλώνουμε πως τόσο οι ως άνω αρχές, όσο και η διαφάνεια στην διοίκηση του δήμου και η διαβούλευση με τους πολίτες είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.
Θέτοντας σε δημόσιο διάλογο τις θέσεις μας για την οικολογική στροφή του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, θα πάρουμε με σύγκληση Γενικής Συνέλευσης που θα διοργανώσουμε σύντομα, όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να συζητήσουμε με τους δημότες τις θέσεις μας για την οικολογική στροφή του Δήμου μας.
Επιτέλους πρέπει να είναι η κοινωνία των πολιτών συνεχώς πρωταγωνιστής… Οι ενεργοί πολίτες του συνενούμενου Δήμου για την οικολογική στροφή του
Αν επιθυμείτε θα ήταν τιμή μας να συμμετέχετε στην Γενική Συνέλευση και στις τυχόν διεργασίες που θα προκύψουν ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 30ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, ΩΡΑ 20.00 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΑΡ. 17, ΛΟΥΤΡΑΚΙ.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

"ΟΑΣΗ" ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Υπέροχη η συναυλία Κορκολή - Πρωτοψάλτη



Ραντεβού στις 24/8


"ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ"


Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ Η ΠΑΙΔΕΙΑ



Του υπ.Βουλευτή της Ν.Δ.Κορινθίας Στέλιου Μάρκελλου
http://www.steliosmarkellos.gr/


Ελληνική Πολιτεία : Mε τον ασφαλιστικό νόμο για την συνταξιοδότηση, δημιουργεί μοιραία συλλογικό κύμα φυγής απ τα σχολεία 12.000 εκπαιδευτικών. Ισάριθμα, δυσαναπλήρωτα τα κενά, που το κράτος δημιουργεί, και που αδυνατεί να κρύψει, να καλύψει. Ουρές από καθηγητές των σχολείων μας εγκαταλείπουν τους για χρόνια ολόκληρα χώρους δουλειάς τους. Η εκπαίδευση γίνεται σαφώς φτωχότερη. Η παρεχόμενη θετική γνώση, που καίει αργά, βαθειά, όμορφα σαν την ευλογημένη φλόγα του καντηλιού, και που ρίχνει τις σκιές της στους καθαρούς τοίχους, κάνοντάς τες να χορεύουν όμορφα, αδυνατίζει υπερβολικά με αυτή την μαζική φυγή των καθηγητών μας. Καθίσταται ελλειμματική μαυτή την φρενήρη πορεία προς την έξοδο τόσων πολλών και στον ίδιο χρόνο εκπαιδευτικών μας.
Η Πολιτεία καλείται να δώσει λύση άμεσα σε ένα πρόβλημα, που η ίδια έχει δημιουργήσει. Να εξαιρέσει δηλ.την παιδεία από την σαρωτική πολιτική των οικονομικών περικοπών. Να προβεί άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης. Να ρίξει φως όμορφο σαν εκείνο της αυγής στην πηχτή, κατασκότεινη νύχτα της ημιμάθειας.
Χαώδης η απόσταση ηθικής, νομιμότητας και τρόπου ζωής στα παιδιά μας, σε μας τους γονείς, στην τοπική μας κοινωνία, που ζούμε. Σκεπασμένα ολότελα από κύματα τρικυμιώδη ανθρώπινα συναισθήματα και γνώσεις ωφέλημες. Μόνο η σαν το φως ευλογημένου κεριού ελληνορθόδοξη εκπαίδευση θα αντιμετωπίσει την γενική, διάχυτη θλίψη. Μόνο η διαποτισμένη με ψυχή κατακάθαρη και σωσμένη γνώση θα σπείρει φως στους βρεμένους και άστεγους συμπολίτες μας. Στους μόνους, δίχως φίλους συνανθρώπους μας της διπλανής μας ακριβώς πόρτας.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ





ΕΤΣΙ ... ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

ΓΥΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ "ΛΙΑΖΕΤΑΙ" ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ!

Από το in.gr:

"Τις 11.466 φτάνουν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αριθμός υπερδιπλάσιος του περσινού.

Όπως τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας την Τετάρτη στον Σκάι, έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση 3.930 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων από τη Δευτεροβάθμια έφτασε τις 7.536.

Πέρυσι αποχώρησαν από την υπηρεσία 4.355 εκπαιδευτικοί."

Όσον αφορά τα μέτρα, φαίνεται πως γυρνάμε στον περασμένο αιώνα, αφού, μεταξύ άλλων:

"Προβλέπεται συγκρότηση τάξεων με περισσότερους από 25 μαθητές ανά τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων λειτουργεί σήμερα με 22 έως 25 μαθητές."

Και ο Γιωργάκης "λιάζεται" στην Πάρο...


ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ




Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ Ο Δ. ΓΕΡΟΥ!

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ:

«Έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στους συνδημότες, θέλω να ενημερώσω ότι λόγω πρόσφατης διάγνωσης σοβαρού προβλήματος στην υγεία μου, δε μου επιτρέπεται στο εξής να ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική.
Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους εκείνους τους συμπολίτες μας από το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας και το Δήμο Αγίων Θεοδώρων που μας αγκάλιασαν με την εμπιστοσύνη τους και στήριξαν ουσιαστικά την προσπάθειά μας.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους φίλους και συνεργάτες μου στη Δημοτική Κίνηση «Νέος Δήμος – Νέα Εποχή» για τον αγώνα που δώσαμε όλο αυτό το διάστημα. Με τις ιδέες και τις προτάσεις μας αναδείξαμε νέους δρόμους για μια διαφορετική και αναπτυξιακή πορεία, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι σηματοδοτούν μια Νέα Εποχή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου. Εύχομαι σε όλους τους συνεργάτες μου υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν με την ίδια ποιότητα και με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο τις προσπάθειες τους για το νέο Δήμο μας.»

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

- Κύριε Λογοθέτη, η προ μηνών ανακοίνωσή σας, μέσω της εφημερίδας μας, ότι θα είστε Υποψήφιος Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, έτυχε θετικότατης αποδοχής από τους συνδημότες μας, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συγκέντρωσή σας στο Πνευματικό Κέντρο. Για ποιο λόγο, όμως, θα τεθείτε απέναντι σε μια δημοτική αρχή, η οποία, από την πρώτη μάλιστα τετραετία της, ισχυρίζεται ότι είναι η «δημοτική αρχή των έργων»;
- Η θετικότατη αποδοχή, για την οποία μιλάτε και την οποία εισπράττω κι εγώ καθημερινά, δεν αποτυπώνει απλώς μία τάση, αλλά τη θέση ενός δυναμικού τμήματος της κοινωνίας, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Από την άλλη, η δημοτική αρχή ακολουθεί μια προεκλογική τακτική με αυτονόητο και σαφή στρατηγικό στόχο την επανεκλογή της, υιοθετώντας το σύνθημα «η δημοτική αρχή των έργων». Κατά την άποψή μου, το σύνθημα αυτό είναι ανακόλουθο και με την πραγματικότητα, αλλά και με την αντίληψη πολλών πολιτών που επένδυσαν, ήλπισαν, στήριξαν και διαψεύστηκαν. Όταν, σήμερα πια, μιλάμε για έργα, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να εννοούμε κάποιους δρόμους, ή κάποιες επιμέρους και αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Αυτή η λογική, αυτή η προσέγγιση είναι άλλων εποχών.
Σήμερα, τα έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης αντίληψης, η οποία απαντά πρώτα και κύρια στο στρατηγικό ερώτημα τι είδους ταυτότητα αναπτύσσουμε στο Δήμο μας.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει δώσει η δημοτική αρχή, η οποία έχει απλά προχωρήσει στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης κάποιων έργων, χωρίς να έχει σχεδιάσει την επόμενη μέρα για το Δήμο. Η επόμενη δημοτική αρχή δεν θα παραλάβει φακέλους με μελέτες για «ώριμα» προς εκτέλεση έργα, κάτι που θα ήταν αυτονόητο για τη λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου. Σημειώνω δε, και το υπερβολικό κόστος έργων τα οποία εκτελούνται, όπως αυτό του κολυμβητηρίου, το οποίο προβλέπεται να φτάσει, ίσως και να ξεπεράσει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ!
Τα έργα, σήμερα, δεν πρέπει να συνιστούν ατάκτως και τυχαίως ειρημένες παρεμβάσεις, αλλά συγκροτημένες ενότητες, που η κάθε ενότητα είναι και συστατικό της ταυτότητας που θέλουμε να αναπτύξουμε. Στο μεγάλο γαλαξία των νέων Δήμων που δημιούργησε ο Καλλικράτης, «η δημοτική αρχή των έργων» έχει πια άλλο περιεχόμενο, άλλη στρατηγική και, φυσικά, διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βιώσαμε όλοι την τετραετία που πέρασε.
- Ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής;
- Το πιο κρίσιμο διακύβευμα της νέας αρχής είναι ο Δήμος, επιτέλους, να αποκτήσει μια στερεή και βιώσιμη ταυτότητα. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που από μόνο του το δόγμα «ήλιος και θάλασσα» δημιουργούσε τόπους ισχυρούς. Η εποχή μας είναι πλέον πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο απαιτητική, και σαφώς πολύ πιο ανταγωνιστική. Αν κοιτάξουμε γύρω μας τους Δήμους της Νοτιανατολικής Μεσογείου, τους Δήμους που αξιοποιούν τα ίδια φυσικά πλεονεκτήματα με εμάς, θα διαπιστώσουμε ότι με αυτούς πρέπει να συγκρινόμαστε.
Και για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Στην πρώτη γραμμή αυτού του σχεδίου μπαίνουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το νερό μας, το εκτεταμένο πλέον θαλάσσιο μέτωπο, ο ορεινός όγκος των Γερανείων, η ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Και, βέβαια, αυτό το σχέδιο πρέπει να εδράζεται σε ένα σύνολο ενεργειών, σε ένα ενιαίο συντονισμό όλων των πεδίων: της πολεοδομίας - ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους γενικό πολεοδομικό σχέδιο -, της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης, της διαμόρφωσης και επέκτασης των συγκοινωνιακών δικτύων, της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της επένδυσης σε πόλεις βιώσιμες και φιλικές προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Λαμβανομένης δε υπόψη της οικονομικής συγκυρίας, η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να μην μετακυληθεί η χρεωκοπία του κράτους στις πλάτες του Δήμου και του δημότη. Η προστασία του Δήμου, αλλά και των συνδημοτών μας, είναι η κόκκινη γραμμή μας, ώστε ο Δήμος να είναι αυτάρκης και επαρκής και οι πολίτες να μη νιώθουν απροστάτευτοι και εγκαταλελειμμένοι. Αυτό επουλώνεται άμεσα με τη δημιουργία δομών κοινωνικής στήριξης, αλλά θεραπεύεται καίρια και ουσιαστικά με το μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε.
- Αναφερθήκατε στο Γ.Π.Σ. Σχετική συζήτηση έγινε πρόσφατα στο Δ.Σ.
- Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις από τους συνδημότες μας, πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε καθυστερημένα, μετά από 3,5 χρόνια διοίκησης αυτής της δημοτικής αρχής και, μάλιστα, προεκλογικά. Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί μόνο την αρχή των διαδικασιών έγκρισής του, η οποία θα απαιτήσει πολλά χρόνια για την υλοποίησή του. Δεν ισχύει, βέβαια, όπως σκοπίμως και για προεκλογικούς λόγους διαδίδεται, ότι «τα πάντα έχουν τελειώσει», και μπορούν να κατατεθούν φάκελοι στην Πολεοδομία για τις περιοχές που εντάσσονται.
- Στην προ μηνός συγκέντρωσή σας στο Πνευματικό Κέντρο, αναφερθήκατε στο έργο της μαρίνας, λέγοντας ότι ο τόπος μας πρέπει να αποκτήσει και θαλάσσια δίοδο. Σας θυμίζω, βέβαια, ότι το έργο δεν αναφέρεται καν στο υπόμνημα που ο Δήμος, σε συνεργασία με την επιτροπή τουρισμού, υπέβαλε στην τότε αρμόδια υφυπουργό, κατά την επίσκεψή της στο Λουτράκι. Με ποιον τρόπο θα διεκδικήσετε την υλοποίηση αυτού του έργου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί και συμβατική υποχρέωση του καζίνο προς το Ελληνικό Δημόσιο;
- H μαρίνα, μαζί με τη χωροθέτησή της, είναι νόμος του κράτους από το 1993. Και να ξεκινήσουμε καταρχήν από μια βασική αρχή, που λέει ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις του ιδιώτη προς το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να μην αφορούν το Δήμο στον οποίο χωροθετείται η συμβατική υποχρέωση.
Και τον αφορούν μάλιστα στον υπέρτατο βαθμό, με την έννοια της παρακολούθησης του έργου σε κάθε βήμα του. Το έργο λοιπόν αυτό, από το 2001, οπότε και ζητήθηκε από το ΕΟΤ μελέτη βιωσιμότητας, δεν διεκδικήθηκε ούτε από την παλαιότερη διοίκηση, αλλά ούτε και από τη σημερινή. Για την ακρίβεια, το έργο δεν συζητήθηκε καν από τα θεσμικά όργανα, παρά μόνο μετά από τη συλλογή υπογραφών από τις μειοψηφίες του Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Εμείς επαναφέρουμε το ζήτημα και λέμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει και μπορεί να απαιτήσει από τον ιδιώτη την εκπλήρωση της υποχρέωσής του, χωρίς αλλαγή της χωροθέτησης, η οποία θα σημάνει αλλαγή του νόμου και άλλα 15 χρόνια χαμένα. Η διαβάθμιση αυτής της απαίτησης, αυτής της διεκδίκησης προκειμένου να υλοποιηθεί, δεν είναι της παρούσης, αλλά δεν θα ανακαλύψουμε εμείς την πυρίτιδα. Υπάρχουν τρόποι - και ο ισότιμος διάλογος είναι ένας από αυτούς -, υπάρχουν και περαιτέρω διαδικασίες που οδηγούν στην εκπλήρωση ειλημμένων υποχρεώσεων.
Από τη δική μας μεριά υπάρχει η πολιτική βούληση, γιατί αυτό είναι το μείζον, και υπάρχει ταυτόχρονα και η τεκμηρίωση της χρησιμότητας του έργου στην αναπτυξιακή πορεία του νέου Δήμου.
- Αναφερθήκατε στο θέμα της «θαλάσσιας διόδου» προς την πόλη. Σε εκκρεμότητα, όμως, βρίσκεται και το θέμα του Προαστιακού. Οι πιθανοί συνυποψήφιοί σας Γ.Γκιώνης και Γ.Πετρίτσης δεν συμμερίζονται την άποψη του ΟΣΕ, η οποία αποτελεί πλέον και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο τερματικός σταθμός πρέπει να βρίσκεται στην Οδό Αιγαίου και ισχυρίζονται ότι πρέπει να κατασκευαστεί έξω από το κέντρο του Λουτρακίου. Ποια είναι η άποψή σας;
- Ο ρόλος του Προαστιακού είναι να συνδέει άμεσα, απρόσκοπτα και ομαλά το μητροπολιτικό συγκρότημα - στη δική μας περίπτωση την Αθήνα - με την προαστιακή περιφέρεια. Και όταν λέμε άμεσα και απρόσκοπτα, σημαίνει χωρίς τη χρήση κανενός άλλου μέσου, όταν λέμε ομαλά σημαίνει ότι εγγυάται τη μεταφορά χιλιάδων επισκεπτών και κατοίκων, χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη επιβαρυμένους οδικούς άξονες, χωρίς να επιβαρύνει το Λουτράκι με τις τεράστιες αυτοκινητοπομπές ειδικά τους θερινούς μήνες, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Το σύνολο αυτών των «εφαρμογών» συνιστούν βιώσιμη ανάπτυξη.
Το σύνολο αυτών των εφαρμογών δημιουργούν συνθήκες τουριστικής ανάπτυξης.
Το σύνολο αυτών των εφαρμογών, όμως, εξυπηρετούνται και ικανοποιούνται μόνον εάν ο τερματικός βρίσκεται στο Λουτράκι.
Εμείς λέμε ότι ο τερματικός πρέπει να χωροθετηθεί στην Αιγαίου, ώστε αφενός να επιλυθούν τα γνωστά προβλήματα πλημμυρών, αφετέρου να ανασχεδιάσουμε την πόλη μας. Γραμμή του προαστιακού και εκατέρωθεν της γραμμής οδικό δίκτυο, ώστε ειδικά τους θερινούς μήνες να πεζοδρομήσουμε την παραλία. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το μεγάλο έργο, μαζί με τα σύνδρομα έργα του και στις χωροθετήσεις που περιέγραψα, θα συνδράμουν καθοριστικά στη νέα ταυτότητα του Δήμου.
- Αν και ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πληροφορηθήκαμε ότι σε επιστολή σας στα αρμόδια όργανα εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να δοθεί «χρίσμα» στο Λουτράκι. Για ποιο λόγο δεν επιθυμείτε κομματική στήριξη;
- Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, έχουμε μια πάγια αρχή: θεωρούμε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να αποτυπώνουν το άθροισμα των κομματικών δυνάμεων, αλλά το άθροισμα των δυνάμεων της κοινωνίας. Στις δημοτικές εκλογές προηγείται ο τοπικός μεγαλόκοσμος και έπεται ο κομματικός μικρόκοσμος, και άρα η εκάστοτε κομματική ταυτότητα, όπως και η δική μου, πρέπει να υπηρετεί πρώτιστα το δημόσιο συμφέρον, μακριά από μικροπολιτικές και άνευ ουσίας και ουσιαστικού περιεχομένου συγκρούσεις.
Ακριβώς στη λογική αυτή συγκροτούμε και το συνδυασμό μας, στη λογική της πολυσυλλεκτικότητας, με βαθιά πίστη στην τοπική δημοκρατία και στη δημοκρατική έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Των πολιτών που ξεπερνούμε ψευδεπίγραφα διλήμματα και συζητάμε, συναποφασίζουμε και συμπράττουμε στη βάση αρχών και ιδεών, για ένα καλύτερο αύριο. Και τα χαρακτηριστικά αυτά του ενεργού πολίτη, του αξιόμαχου πολίτη, του πολίτη που μπορεί και θέλει να αλλάξει τα πράγματα, δεν ανήκουν σε μία μόνο κομματική σημαία, απορρέουν από την ενεργό τοπική κοινωνία και ανήκουν σε αυτή.
- Είστε ο πρώτος υποψήφιος που «αποτόλμησε» μια συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους. Ποια μηνύματα αποκομίσατε;
- Καταρχήν η συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους δεν είναι αποτέλεσμα τόλμης, αλλά το αποτέλεσμα μια πολιτικής διεργασίας και, ταυτόχρονα, μιας συζήτησης με την τοπική κοινωνία. Άρα ήταν η αυτονόητη κατάληξη και, ταυτόχρονα, η απαρχή της επόμενης ημέρας, όπου όλοι θα συμμετέχουμε ισότιμα στο όραμα για την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας.
Ως προς την ουσία της ερώτησης, θαρρώ ότι υπάρχει μια διάχυτη αγωνία για τον τρόπο που όλες οι διοικητικές μονάδες θα λειτουργήσουν στη νέα αρχιτεκτονική δομή. Και είναι η λογική αγωνία του άγνωστου. Όμως, εδώ πρέπει να πούμε ότι τα υλικά από τα οποία θα συσταθεί και με τα οποία θα πορευθεί αυτός ο Δήμος δεν είναι άγνωστα. Είναι ο απόλυτος σεβασμός στις ιδιαιτερότητες, τις προτεραιότητες, τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής του Δήμου μας: Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων σαν μια μεγάλη ορχήστρα, όπου το κάθε μέλος σαν ξεχωριστό όργανο εκτελεί την παρτιτούρα του και όλοι μαζί συνθέτουμε αυτό που στη μουσική, αλλά και στη ζωή, ονομάζουμε αρμονία.
Αυτή είναι διατυπωμένη δέσμευσή μου και αποτελεί αναμφίβολα μέγιστη αναγκαιότητα, αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα.

ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΟΡΚΟΛΗ - ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ


Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ!


ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ




Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

"ΓΕΜΙΣΕ" ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ


Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Με τους Πολίτες Μπροστά» και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Λογοθέτης, με συνέπεια στη θέση ότι όλες οι διοικητικές μονάδες, που αποτελούν το νέο Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, είναι ισότιμες και εξίσου καθοριστικές για την ανάπτυξη και την πρόοδο, οργάνωσαν εκδήλωση για το διευρυμένο Δήμο στους Αγίους Θεοδώρους.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Ανεξάρτητης Κίνησης υπήρξε εξαιρετική, ενώ σημαντικές ήταν οι παρουσίες των : Πέτρου Παναγιώτη Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Θεοδωρων, Παπαθεοδώρου Βούλα Δημοτικής Συμβούλου Αγ. Θεοδωρων , Νικολάου Σωτήρη Αντιδημάρχου Αγ. Θεοδωρων, Νικολάου Σπύρου Αρχηγού Μειοψηφίας - Δημοτικού Σύμβουλος Αγ. Θεοδωρων, Τασση Πέτρου Δημοτικού Συμβούλου Αγ. Θεοδώρων, Στάμου Μαρίας Δημοτικής Συμβούλου Αγ. Θεοδώρων, Σταμούλη Άγγελου Δημοτικού Συμβούλου Αγ. Θεοδωρων, Παναγιώτη Σπανού Πρωην Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας, Βαρελά Νικόλαοου Πρωην Αντιδημάρχου Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας.

O Kώστας Λογοθέτης απευθυνόμενος στους συναδέλφους του από τους Αγίους Θεοδώρους τόνισε «Στη δική μας περίπτωση ο Καλλικράτης δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη. Στη δική μας περίπτωση ενώνει ανθρώπους, άρα αποκτάει σάρκα και οστά. Στη δική μας περίπτωση ενώνει ιστορίες, άρα έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Στη δική μας περίπτωση ενώνει καταγωγές, άρα τονώνει την ομοιογένεια και ενισχύει τους κοινούς δεσμούς. Στη δική μας περίπτωση ο Καλλικράτης από διοικητική πράξη μπορεί να μετουσιωθεί σε οργανική συνένωση.»

Παράλληλα με μεγάλη έμφαση ο κ.Λογοθέτης υπογράμμισε την ανάγκη για ισότιμη συνεργασία όλων των περιοχών του νέου Δήμου : «Ο Συνδυασμός μας, κι εγώ προσωπικά, αντιλαμβανόμαστε τη συνένωσή μας σαν ένα εγχείρημα σύνθεσης, δημιουργίας, συνεργασίας, συνδιαμόρφωνσης, Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σαν μια μεγάλη ορχήστρα, όπου το κάθε μέλος σαν ξεχωριστό όργανο εκτελεί την παρτιτούρα του και όλοι μαζί συνθέτουμε αυτό που στη μουσική , αλλά και στη ζωή ονομάζουμε αρμονία».

Ξεχωριστή θέση απέδωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος στους Αγίους Θεοδώρους για το ρόλο τους στη συγκρότηση της ταυτότητας του νέου Δήμου, ενώ ανέπτυξε ένα σύνολο προτάσεων, άμεσα εφαρμόσιμων και ρεαλιστικών με κατευθυντήριες γραμμές την πολεοδομία, την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, τη διαμόρφωση και επέκταση των ενδοδημοτικών συγκοινωνιακών και οδικών δικτύων, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με αιχμές την παραλία , τα Πευκάκια και το Σουσάκι, καθώς και την επένδυση στη σύγχρονη, βιώσιμη, ανθρώπινη, φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες πόλη.

Ταυτόχρονα αναφερόμενος και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία τόνισε ότι η νέα τοπική αρχή πρέπει να εμποδίσει το πέρασμα της χρεοκοπίας από το Κράτος στις πλάτες του Δήμου και των Δημοτών. Ενώ εξήγγειλε ως στόχο πρώτης γραμμής τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων συνοχής και αλληλεγγύης, και την αντιμετώπιση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορικά προϊόντ.

Κλείνοντας την ομιλία του έκανε μια ειδική αναφορά στην αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών: « Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τρόπο να αποδείξω τις προθέσεις μου, όπως έλεγε και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης ΄΄ δυστυχώς δεν έχουμε τρόπο να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους πριν φτάσουνε στην πράξη΄΄. Έτσι πολλές φορές διαψευστήκαμε, πληγωθήκαμε, θυμώσαμε από λάθη, παραλείψεις, αναστολές ιδεών, καταστολές οραμάτων. Αυτή είναι μια αλήθεια. Μπορεί να είναι και η κυρίαρχη αλήθεια. Δεν είναι όμως η ΜΟΝΗ αλήθεια!!! Ακόμη και σε τούτους τους δύσκολους καιρούς της αναξιοπιστίας, υπάρχει και μια άλλη αλήθεια. Σας την κομίζω. Δε σας καλώ να την πιστέψετε άκριτα, σας καλώ να την ελέγξετε.
Σας καλώ να την κάνετε δική σας αλήθεια.
Και αυτή η αλήθεια να γίνει η θεωρία μας, να γίνει ο οδηγός δράσης μας, μιας δράσης από πολλούς για όλους, μιας δράσης από όλους για όλους. Η πιο στέρεη, η λιγότερο απειλούμενη από ψέμματα αλήθεια, είναι αυτή που διαμορφώνουμε και περιφρουρούμε όλοι μαζί»


Από το Γραφείο Τύπου

ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;


Του υπ.Βουλευτή της Ν.Δ.Κορινθίας Στέλιου Μάρκελλου
http://www.steliosmarkellos.gr/

Εμπορικά κέντρα Λουτρακίου, Κορίνθου, Κιάτου, Ξυλοκάστρου, Νεμέας : Μαγαζιά τους που γνωρίζαμε χρόνια βάζουν λουκέτο. Μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με τα μέλη τους να δουλεύουν ολημερίς, χρησιμοποιώντας και μερικούς υπαλλήλους δηλώνουν πτώχευση. Ανθρωποι μέσης ή μεγάλης ηλικίας, που ο βιολογικός τους κύκλος δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν σε μια νέα αρχή, βιώνουν στα στερνά τους την ένδεια. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δάνεια, η στέρηση και κυρίως η ανασφάλεια των γηρατειών, τους αναγκάζουν να πωλήσουν και το όνειρο της ζωής τους. Το σπίτι που απέκτησαν, δουλεύοντας επί 10ετίες ! Πριν βάλουν λουκέτο, οι ιδιοκτήτες αγωνίσθηκαν σκληρά για να τα κρατήσουν ανοιχτά αυτά τα μαγαζιά. Δάνεια, απεγνωσμένες εκπτώσεις, απολύσεις εμπίστων επί χρόνια υπαλλήλων δεν άρκεσαν. Ηταν το επάγγελμά τους αυτό το μαγαζί. Ήταν η δουλειά τους και το μόνο οικονομικό τους έσοδο.
Δεκάδες, εκατοντάδες αυτής της μορφής τα δράματα. Καλύπτονται όμως από σιωπή. Πολλά απ τα θύματα αυτά παραμένουν άγνωστα και ανώνυμα. Είναι ανήμπορα να διαμαρτυρηθούν για το δράμα τους. Για την δραματική μείωση της πελατείας τους. Που δεν οφείλεται στους ίδιους. Που έγκειται στη γενική κρίση που βιώνουμε όλοι. Η στρατιά των περικοπών στις αποδοχές μας, περιέστειλε μοιραία και τις δαπάνες μας. Ιδού η πτώχευση των πολιτών. Να η χρεοκοπία του κράτους. Μείωση της κατανάλωσης και περιορισμός των εξόδων εκ μέρους της πλειονότητας των πολιτών, προκάλεσε ασφυξία στην αγορά. Αδιέξοδο στους εμπόρους. Στους μικροεπιχειρηματίες. Σε μια αλυσίδα επαγγελμάτων.
Το χρήμα συσσωρεύθηκε και έγινε βουνό στα χέρια ελαχίστων. Και μένει αδρανές, βουβό, ανεκμετάλλευτο, φύρα, ζημιά, εμπόδιο, πηγή θλίψης και δυστυχίας. Η οικονομία της χώρας δεν θα σωθεί με τις θυσίες των πολλών και την επιτήδεια ουδετερότητα των ολίγων. Θα απαιτήσει ισοτιμία προσφοράς. Το κορυφαίο άρθρο 4 του Συντάγματος, που προβλέπει τη συνεισφορά όλων μας στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τη δύναμη του καθενός, θα ισχύσει άραγε ποτέ ;

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010